SİSYPHOS



 Yunan mitolojisinde Sisypos, yeraltı dünyasında sonsuza kadar büyük bir kayayı bir tepenin en yüksek noktasına yuvarlamaya mahkum edilmiş bir kraldır. Sisifos ismi geleneksel olarak sophos (bileği) Bilge sözcüğü ile ilişkilendirilir.  Aiolos’un oğlu Korint kralı Sisyphos ırmak tanrısı Asopos’a kızı Aigina’nın Zeus tarafından kaçırılmış olduğunu söyleyerek Zeus’u ele vermesine karşılık kalesi içinde bir pınarın akıtılmasını sağlar. Bu hainlik Zeus’un öfkesine neden olur. Zeus ona ölüm meleği Thanatos’ un gönderir. Sisyphos Thanatos’u zincire vurur; onu özgürlüğüne kavuşturmak için Zeus müdahale etmek zorunda kalır.

Ölüler ülkesine götürülen Sisyphos kaderine katlanmak istemez. Kendisine cenaze töreni yapmamasını karısından ölmeden önce istemiştir. Törensizliği hoş karşılamayan Hades dinsiz karısını cezalandırması için Sisyphos’ un yeryüzüne dönme önerisini kabul eder. Sisyphos daha yıllarca yeryüzünde yaşayacaktır. Nihayet gerçek ölümünde cezalandırılır. Ölüler ülkesi tanrıları onu sonsuza dek taş yuvarlamaya mahkum ederler; hedefe her yaklaşmada taş yine aşağıya düşer.

Sisfos öz geçmişine baktığımızda ise Sisifos, Aeolos ile Enarete’in oğlu Merope’nin kocası Ephyra kentinin kurucusu kralıdır. Başka bir kaynakta ise Sisifos Antiklea ile birlikteliğinden Odiseus’ un babası olduğu ileri sürülmektedir. Sisifos’un Melikertes onuruna ilk ısthmian oyunlarını düzenlediği de rivayet edilir. Sisifos’ un denizcilik ve ticaretin gelişimine büyük kaktı sağladığı da söylenir

Yukarı da gösterilen görsel Sisifos’un boş çabalarının örneğidir. Bu ceza sisfosa nehir tanrısı Asopusa kızı Aegina yerini söylediği için verilmiştir. Güneş tanrıcılığına göre Sisifos her gün Doğudan doğup batan güneşi simgelemektedir. Başkaları ise onu dalgaların yükselişi ve alçalışının ya da hain denizin bir kişileştirmesi olarak görürler. Friedrich Gottlieb Welcker sisifos’un bilginin peşinde boşa çaba harcayan bir insani sembolize ettiğini söyler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİKLOP (CYCLOPS)

PEÇELİ MERYEM HEYKELİ

KANT SAF MATEMATİK NASIL OLANAKLIDIR?